Dural

Dural, NSW
Site:This grassy paddock on rural property on the outskirts of Sydney has bushland views across to the Blue Mountains, and provides a perfect setting for a new secondary dwelling. Brief:Planning for their retirement, this couple collaborated with their son and his young family to build another home on their property. With so much room to spare, it made perfect sense to design and build a compact and elegant home to cater for their changing needs, and to be close to grandchildren. Design Features:With a maximum floor area of 60 sq. m. allowable, our challenge was to design a compact and flexible home for an older couple. This single level design uses simple design techniques to enhance the sense of space, including full height and fully openable glazing connecting indoor to outdoor living spaces, wide door openings, raked ceilings and a limited palette of materials - steel, concrete, timber and stone. The new gabled roof cottage echoes the gabled shed adjacent, and a landscaped courtyard between the buildings extends the living areas well beyond the building perimeter. Construction:Currently under construction. Result: